Polis

Voorkom onderverzekering

Uw woning verzekert u voor de herbouwwaarde* en uw inboedel voor de nieuwwaarde*. U wilt er voor waken dat er sprake is van onderverzekering: als u uw woning of inboedel voor een te laag bedrag verzekert, keert de verzekeraar in geval van schade minder uit. Deze uitkering gaat naar rato.

Een voorbeeld: u heeft uw woning voor 180.000 euro verzekerd, maar de herbouwwaarde blijkt 200.000 euro te zijn. U bent dan voor 10% onderverzekerd. In geval van schade zal de verzekeraar dan ook 10% minder uitkeren. Let Op! Het is dus niet zo dat, in het geval van bovenstaand voorbeeld, u bij een schade tot 180.000 euro gedekt bent: u krijgt bij een onderverzekering van 10% altijd 90% van het schadebedrag uitgekeerd, ongeacht de hoogte van het schadebedrag.

Het tegenovergestelde komt ook voor: oververzekering. Als u uw bezit voor een te hoog bedrag hebt verzekerd, krijgt u nooit meer dan de herbouwwaarde (opstal) of de dagwaarde (inboedel) uitgekeerd. Weliswaar zijn de gevolgen van oververzekering niet zo erg als die van onderverzekering, het betekent wel dat u teveel premie hebt betaald.

Er zijn verzekeraars die een garantie bieden tegen onderverzekering. Dit kan een voordeel zijn, maar hangt ook af van de premie die u voor zo’n verzekering betaalt. Buitenlanddesk helpt u graag met het maken van de juiste keuze voor uw verzekering. Vraag dus naar de mogelijkheid voor een garantie tegen onderverzekering.

*Uitleg van de begrippen

Herbouwwaarde: de kosten van herbouw op dezelfde plaats en met dezelfde bestemming. De herbouwwaarde is het bedrag waarvoor u uw woning verzekert.
Nieuwwaarde: het bedrag dat nodig is om nieuwe zaken van dezelfde soort en kwaliteit te verkrijgen. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor u uw inboedel verzekert.
Dagwaarde: de nieuwwaarde onder aftrek van een bedrag wegens waardevermindering door veroudering of slijtage.
Terug

Wat is mijn Eigen Risico?

Let er bij de keuze voor uw verzekering goed op hoeveel eigen risico u heeft. Dit loopt op van 150 euro tot wel 1.000 euro per schadegeval. Maar u kunt ook vrijwillig een extra hoog eigen risico nemen. De verzekeraar zal u hiervoor vaak willen belonen met een lagere premie. Maar wanneer is dit aantrekkelijk? De korting op de premie die u ontvangt is vaak een percentage van die premie, terwijl het eigen risico een vast bedrag is.

Een voorbeeld: U betaalt een premie van 300 euro per jaar. U besluit een hoger eigen risico te nemen van 500 euro per schadegeval, in plaats van 150 euro. Uw extra eigen risico is dus 350 euro per schadegeval (een vast bedrag), uw premievoordeel is echter een percentage van de premie: 12,5%. Betaalt u echter 1.000 euro premie per jaar, dan is uw extra eigen risico in dit voorbeeld nog steeds 350 euro, maar uw premievoordeel is nu veel hoger: 12,5% van 1.000 euro is veel meer dan 12,5% van 300 euro. Een vrijwillig hoger eigen risico kiezen is dus vooral aantrekkelijk als u een wat hogere premie betaalt. Wij helpen u graag bij uw keuze voor het juiste eigen risico.
Terug

Wat is er gedekt?

 

Brand

Naast het verzekerde bedrag is de dekkingsvorm van belang: verzekert u zich alleen tegen brand, of wilt u dat stormschade ook gedekt wordt? En wat denkt u van aardbeving of overstroming? De meest eenvoudige dekking is een dekking tegen brand. U moet er niet aan denken, maar bij brand gaat vaak alles verloren: het huis met alles erin, er blijft vaak niets van over. En al komt het niet zo heel vaak voor; het gebeurt toch regelmatig. De branddekking is daarom de meest fundamentele dekking. Vaak wordt deze dekking nog wel uitgebreid met zaken die met brand te maken hebben, zoals blikseminslag, brandblussing en ontploffing.

Diefstal

De dekking die meestal wordt toegevoegd is die tegen diefstal. Uw tweede huis is daar extra gevoelig voor, omdat u er per definitie minder vaak bent dan in een permanent bewoonde woning. Precies om deze reden sluiten ‘normale’ verzekeraars vakantiewoningen uit. Maar let op met deze dekking: in sommige landen geven bepaalde verzekeraars geen dekking tegen diefstal. Ook audio-, video- en computerapparatuur, sieraden, kunst, antiek en munten kunnen van dekking zijn uitgesloten. Tenslotte zijn er verzekeraars die een limiet hanteren: als u een zeer kostbaar object bezit en het is meer waard dan de limiet, dan is het uitgesloten van dekking. Om teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Uiteraard zijn wij graag bereid u hierin te begeleiden.

(Extra) uitgebreide gevarendekking en all riskdekking

Vanuit de basisdekking kunnen door verzekeraars extra dekkingen worden toegevoegd. U kunt hierbij denken aan zaken als schade door storm, neerslag, water- en vorstschade en rook- of roetschade (dit is dus geen brandschade!). Deze dekking noemen we de (extra) uitgebreide gevarendekking.

De meest uitgebreide dekkingsvorm noemen we de all riskdekking: wat niet expliciet is uitgesloten, wordt gedekt. Deze dekking is erg prettig, omdat zelfs de raarste dingen gedekt zijn, zolang ze maar niet op de lijst met uitsluitingen staan. Helaas is het meestal niet mogelijk om deze dekking voor een tweede woning te krijgen. Maar als u goed oplet, heeft u met een (zeer) uitgebreide gevarendekking de meest voorkomende risico’s wel afgedekt. Wij wijzen u daarom op een aantal zaken die u wellicht gedekt wilt hebben:

  • aardbevingsrisico
  • diefstal van schotelantennes en zonnepanelen
  • ruitbreuk
  • vandalisme na braak

Terug

Preventietips

Weten wat u zelf kunt doen om schade te voorkomen? BuitenlandDesk geeft u graag preventietips!

DAAROM BUITENLANDDESK

  • Scherpe premie
  • Snelle schadeafwikkeling
  • Deskundig advies
  • Eenvoudig af te sluiten
  • Dekking bij verhuur