Als u uw tweede woning wilt verhuren, kan dat. Maar veel verzekeraars staan permanente verhuur niet toe. U moet er niet aan denken, maar als er dan iets met uw huis gebeurt, is dit niet gedekt. De verzekeraar keert dan niets uit en u blijft met de schade zitten. Als u zelf een verzekering afsluit, let er dan dus op dat de verzekeraar permanente verhuur toestaat.
Het is niet altijd duidelijk wat permanente verhuur is, maar u wilt hierover geen discussie hebben met een verzekeraar als u schade heeft. Een verzekeraar kan besluiten niet uit te keren als u onvolledig bent geweest bij uw aanvraag. Dit hoeft helemaal niet bewust geweest te zijn.
Een verzekeraar ziet een permanent verhuurd pand als een beleggingsobject. Kenmerk van een beleggingsobject is dat u resultaat wilt behalen. U hoopt dat het pand dat u heeft aangekocht meer waard gaat worden en u wilt er zoveel mogelijk huur uithalen. Een verzekeraar spreekt dan van commercieel onroerend goed en zij ziet dat als een bedrijfsmatige activiteit. U hebt in dat geval dus ook een bedrijfsverzekering nodig. Ook voor een bed-en-breakfast heeft u vaak een bedrijfsmatige verzekering nodig!
Aan een bedrijfsverzekering worden zwaardere eisen gesteld dan aan een particuliere verzekering. In Nederland wordt vaak een Borgcertificaat gevraagd. Hierin staat een aantal eisen waaraan u moet voldoen om verzekerd te zijn. Voldoet u niet aan deze eisen dan kan de verzekeraar uitkering weigeren als u schade heeft.
Zelf een verzekering aanvragen gaat vaak verrassend makkelijk, maar u merkt pas wat een verzekering waard is, als u hem nodig heeft. Zeker in het buitenland is het mogelijk dat u uw tweede woning onbewust te vaak verhuurt en dat u dus eigenlijk een onverzekerd huis heeft. Bent u exact op de hoogte van de polisvoorwaarden van uw (buitenlandse) verzekering? Laat Buitenlanddesk u begeleiden. Een goede begeleiding is essentieel en wij begeleiden u graag en goed.