Uw eerste woning tijdelijk verhuren

Het valt soms niet mee om uw Nederlandse woning te verkopen. Wellicht denkt u erover om uw huis tijdelijk te verhuren om geen dubbele lasten te hoeven dragen. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij de verzekering van uw woning.

 

Uw verzekering bij (tijdelijke) verhuur

Met een verhuurde woning loopt u een groter risico op schade en veel verzekeraars staan verhuur daarom niet toe. Als in de voorwaarden van uw verzekeraar staat dat de woning niet mag worden verhuurd, dan wordt uw schade mogelijk niet vergoed. Informeert u dus altijd bij uw verzekeraar of uw verzekering verhuur dekt. Uw verzekeraar kan dit dan aantekenen op uw polis. Staat uw verzekeraar tijdelijke verhuur niet toe, dan kan Buitenlanddesk u helpen bij het kiezen van een passende verzekering die verhuur wél dekt.

Let op! Als u uw woning permanent verhuurt, dan is dit eigenlijk nooit toegestaan. Als u niet zeker bent van uw huidige verzekering of vragen hierover heeft, kunt u altijd contact opnemen met Buitenlanddesk. Ook hebben wij een pagina met meer informatie over uw verzekeringspolis.

 

Uw hypotheek bij verhuren

‘Koop breekt geen huur.’ Dat betekent, dat wanneer u een verhuurde woning verkoopt, het huurcontract gewoon blijft doorlopen. De nieuwe eigenaar zit dus aan het huurcontract vast en kan de huur ook niet zomaar opzeggen. Een verhuurde woning is meestal minder waard dan een woning die vrij is van huur. Daarom wil de verstrekker van uw hypothecaire lening niet dat u uw woning verhuurt. Uw woning dient als onderpand voor de lening. Mocht er iets fout gaan en u verhuurt uw woning, dan is uw woning dus minder waard. De kans is dan ook groot dat er in uw hypotheekakte staat dat u uw woning niet mag verhuren. Neemt u dus contact op met de verstrekker van uw hypothecaire lening en vraag of u de woning mag verhuren.

Ook zijn er fiscale gevolgen bij het tijdelijk verhuren van uw woning. De rente die u betaalt voor uw lening mag u vaak aftrekken van de belasting: uw woning zit in box 1 (‘Inkomen uit werk en eigen woning’). Als u uw woning verhuurt, dan verhuist deze naar box 3 (‘Inkomen uit sparen en beleggen’). U mag de hypotheekrente dan niet meer aftrekken van de belasting.

 

Huurrecht

Het huurrecht is in Nederland gericht op de bescherming van de huurder. Er worden eisen gesteld aan de woning, de hoogte van de huur en het huurcontract. Veel van het huurrecht is dwingend recht. Dat betekent dat u er niet contractueel van af kunt wijken. U kunt de huur ook niet zomaar opzeggen, ook hierin wordt de huurder beschermd. Let dus goed op wat u doet en laat u informeren door een professional.

 

Tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet

Huurders zijn dus zeer goed beschermd. Maar u kunt uw woning ook tijdelijk verhuren op basis van de leegstandswet. Dit heeft een aantal voordelen:

  • de zeer uitgebreide bescherming van de huurder wordt buiten werking gezet;
  • u mag zelf met de huurder een huurprijs bepalen, u bent niet gebonden aan het ‘puntensysteem’.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de woning moet te koop staan gedurende de periode dat u deze verhuurt;
  • u heeft een vergunning gekregen van de gemeente.

Een Vergunning voor verhuur op basis van de Leegstandswet is sinds 1 juli 2013 vijf jaar geldig. Ook hiervoor geldt dus dat u niet permanent kunt gaan verhuren. In dat geval gelden wel weer de strenge beschermingseisen van het huurrecht.

DAAROM BUITENLANDDESK

  • Scherpe premie
  • Snelle schadeafwikkeling
  • Deskundig advies
  • Eenvoudig af te sluiten
  • Dekking bij verhuur